Каталог объектов

Активный отдых

Музеи, Театры, Кино, Концертные площадки, Выставочные залы, Ночные клубы, Зоопарки, Казино, Бильярд, Стадионы и ледовые дворцы, Фестивали и конкурсы, Бассейны, Парки , Маршруты,

Пункты питания

Рестораны, Кафе, Бары,

Услуги и обслуживание

Парикмахерские, Химчистки, Интернет, Ателье и ремонт одежды, Таможни, Ремонт , Прокат бытовой\туристической техники,

Транспорт

Автобусы, Троллейбусы, Такси, Авиа, Аренда авто, Автомойка, Автозаправки "Белоруснефть", Автозаправки "Лукойл", Автосервис и магазины автозапчастей ,

Памятники архитектуры

Светские памятники, Резиденции, Старая фабрика, Памятники, Кладбище, Фортификация, Деревянные дома, Замки, Дворцово-парковые комплексы, Усадьбы, Городской ансамбль, Памятники техники, Объекты разных вероисповеданий,

Покупки

Сувениры, Антиквариат, Рынки, Спортивно-туристические магазины, Торговые дома, Банкоматы,

Информация в интернете

Связанные с туризмом организации,

Информационные телефоны

Железнодорожный транспорт, Аэропорты, Автовокзалы, Центры туристической информции,

Объекты проживания

Гостиница, Мотель, Частные квартиры, Турбаза, Детские лагеря отдыха, Агроусадьба, Санаторий,

Мероприятия

Туристические мероприятия, Фольклорные мероприятия,

Посольства и консульства

Польское консульство, Литовское консульство, Власти,

Спортивный отдых

Конный спорт, Катание на байдарках и лодках, Охота, Боулинг клуб, Спорткомплекс,

Экстренные телефоны

Больницы\поликлиника, Милиция 102, Скорая помощь 103, МЧС 101, Эвакуатор и дорожная помощь,

Образование

Высшие учебные заведения,

Экскурсионные и турфирмы

Турфирмы, Анимация,

На Лідчыне адбыўся раённы конкурс традыцыйных страў "Спазнай смак сваёй кухні"

 

 

1

Гультаі з грыбамі, шчупак "па-графску", кнышы і скавароднік, а таксама некалькі дзясяткаў унікальных рэцэптаў, водар смачных страў, незвычайныя гісторыі з мінулага... Трэці раз на Лідчыне адбыўся раённы конкурс традыцыйных страў "Спазнай смак сваёй кухні", які збірае не толькі калектывы клубных устаноў рэгіёна, але і шматлікіх гасцей з навакольных населеных пунктаў і іншых гарадоў.

У мінулым годзе ўбачыць разнастайнасць кулінарных вынаходніцтваў можна было ў аграгарадку Дворышча. Але ўжо сёння эстафету пераняла Беліца. З самага рання ў мясцовай клубнай установе гучалі песні, а ля сталоў, накрытых вытканымі абрусамі і ручнікамі, завіхаліся жанчыны. Кожная прывезла з сабой незвычайныя рэцэпты страў, якія збіраліся ў вёсках роднай мясцовасці. Над глінянымі збаночкамі, патэльнямі і чыгункамі падымалася густая пара, а ад водараў, якія пранікалі ў кожны куток клубнай установы, галава ішла кругам. Хацелася паспрабаваць усё і адразу. Ветлівыя гаспадыні, рэкламуючы прысмакі, толькі распальвалі апетыт: запрашалі пакаштаваць стравы і нават крыўдзіліся, калі людзі трымаліся за жывот, бо наеліся.

– Тэма фестывалю гэтага года – Вялікі пост, – расказвае карэспандэнту “Лідскай газеты” загадчыца Беліцкага Дома культуры Тарэса Шаўлюк. – Як вядома, ён прыўносіць у наша жыццё цэлы шэраг абмежаванняў. Даводзіцца адмаўляцца ад многіх звыклых прыхільнасцяў і ў ежы. У асноўным на кухні, як і ў пару нашых бабуль, гаспадынямі выкарыстоўваюцца рыба, бульба, капуста, гарбуз, кабачкі, грыбы, фасоль, крупы і саленні. Можа здацца, што кухарыць няма з чаго. Аднак гаспадыні нашага раёна нават посныя стравы могуць прыгатаваць так, каб радавалі выдатным смакам і разнастайнасцю.

Не згадзіцца з гэтымі словамі было цяжка. Сталы літаральна ламіліся ад арыгінальных, карысных, разнастайных, а галоўнае – простых у падрыхтоўцы страў. Посная каўбаса, дранікі, бліны, салаты, заліўное, памачуха, саленні, квас – усяго не пералічыш. Нялёгка прыйшлося членам журы. Кожнаму прысутнаму было прапанавана ацаніць знешні выгляд страў, паспрабаваць іх на смак, а затым зрабіць выбар. Гэта аказалася не так проста.

2

– Не верце таму, хто скажа, што посная ежа аднастайная, – усміхаючыся, заўважыла культарганізатар Тарноўскага Дома культуры Святлана Антонік. – Яна разнапланавая і багатая на смак. І каб даказаць гэта, мы ўзялі і зазірнулі ў скарбонку посных рэцэптаў графскага кухара Андрэя Багданца. Граф Маўрас валодаў не толькі маёнткам, вёскамі, але і ўласным млыном, на які прывозілі ўраджай з навакольных палёў. На кухні графскага кухара мука прысутнічала ў розных відах. Была пшанічная, жытняя, грэцкая, прасяная, аўсяная і нават гарохавая. Вось, напрыклад, бліны сялянскія «Вясёлка». У іх склад уваходзіць грэцкая, аўсяная, пшанічная мука. Фаршыраваны шчупак «па-графску» ўключае начыненне адразу з трох розных каш, «бульбяшыкі па-тарноўску» прадстаўлены з капустай і грыбамі. Цікавая страва – гарохавыя камы «Мядзвежы ласунак». Шостага красавіка жыхары навакольных вёсак спраўлялі Камаедзіцу. Лічылася, што ў гэты дзень прачынаўся касалапы жыхар лясоў. У гонар свята гаспадыні пяклі камы і частавалі суседзяў.

На лідскай зямлі пабудаваў сабе палац пан Дамбавецкі. Зараз у ім знаходзіцца філіял «Бердаўскі культурна-дасугавы цэнтр», у якім працуе сям'я Парфенчыкаў. Тое, што ён любіў паесці, не легенда, а факт. Але ў Вялікі пост змяншаў апетыты.

– На стале – пятнаццаць страў, – распавядаюць Аляксандр і Інэса Парфенчыкі. – Кожны рэцэпт унікальны ў сваім родзе. У дні посту панская сям'я частавалася супам «Квасок грыбны», чырвоным, зялёным, сінім кісялямі. Любіла цыбульныя катлеты «Спадманухі», кнышы з бульбай, рыбную памачуху. Ўключаўся ў меню і скавароднік (спачатку пяклі на кіслым цесце хлеб, потым кавалкі гэтага хлеба абсмажвалі, націралі часнаком). Кожны рэцэпт просты, але заслугоўвае ўвагі.

3

Як у Канюшанах гатавалі ды ў пост пад'ядалі, распавялі гаспадынькі з Ходараўскага сельскага клуба-бібліятэкі. Кнышы ды квас 86-гадовай жыхаркі вёскі Зінаіды Дзянішчык прыйшліся па густу ўсім без выключэння гасцям. Немагчыма было прайсці міма добразычлівых спадарынь з Голдава, Гудаў, Дзітвы, Мажэйкава, Крупава, Ганчароў, Дворышча, Мінойтаў, Ваверкі, Пескаўцаў, Першамайскага, Дуброўні, Беліцы, Ёдак. Усім падворкам смела можна было ставіць самую высокую адзнаку. А пакуль адны госці фестывалю частаваліся, другія знаёміліся з выставай дэкаратыўна-прыкладнога мастацтва і работамі мясцовых умельцаў. Неўзабаве ўсіх запрасілі заняць месцы ў глядзельнай зале. З хвіліны на хвіліну тут павінен быў пачацца канцэрт, які падрыхтавалі артысты Мінойтаўскага культурна-дасугавага цэнтра, а таксама Ганчарскага і Ваверскага Дамоў культуры.

Нарэшце доўгачаканы момант – падвядзенне вынікаў і ўзнагароджанне пераможцаў – наступіў. І калі для мяне ўсё было відавочна (усім – першыя месцы!), то ў ацэнцы страў меркаванне журы разышлося. Гарачыя спрэчкі спынілі галасаванне і колькасць набраных балаў. У выніку першае месца ў раённым фестывалі-конкурсе "Спазнай смак сваёй кухні" дасталося філіялу “Ваверскі Дом культуры”, другое – філіялу “Бердаўскі культурна-дасугавы цэнтр”, трэцяе – філіялу “Едкаўскі Дом культуры".

4

4

4

ССЫЛКА: www.lidanews.by/news/r1/do1/9949-na-lidchyne-adby-sja-rajonny-konkurs-tradycyjnyh-stra-spaznaj-smak-svajoj-kuhni-fota

 

Другие новости

Традиционно в день проведения в городе массовых мероприятий некоторые центральные улицы Гродно будут перекрыты.

 Гродненская ГАИ опубликовала время и схему закрытия улиц на субботу, 15 сентября.

2018-09-14 16:51:24

Как пройти на праздник

 В день 890-летия Гродно попасть на основные праздничные площадки можно будет только через контрольно-пропускные пункты — их в субботу, 15 сентября, будет четыре.

2018-09-14 16:46:45

Кто едет в Литву?

 Из-за международного велопробега у тех, кто выезжает в Литву на выходных могут быть трудности с пересечением границы.

2018-09-14 16:42:38

Полюбившийся гродненцам фестиваль красок

 olorFest пройдёт в парке Жилибера в субботу, 15 сентября.

2018-09-14 16:35:04

Сколько стоит увидеть всё?

 

На смотровой площадке на Дарвина установили бинокль

2018-09-14 16:30:41

Александра Маркевич из Лиды стала бронзовой призеркой чемпионата Европы по академической гребле

 Беларусь в очередной раз принимала престижные международные соревнования. На этот раз на нашей гостеприимной земле, в Бресте, проходил чемпионат Европы по академической гребле среди спортсменов до 23 лет. Более пятисот лучших гребцов из двадцати четырех стран состязались в честной борьбе, демонстрируя свое мастерство, стремление к победе и силу духа. Практически каждый заезд получился упорным, а победителей и призеров чемпионата порой разделяли лишь доли секунды.

2018-09-12 16:55:40

Объявления

  • Чемпионат Гродненской области по ТПМ в технике пешеходного туризма пройдет 20-23 сентября. Положение (скачать). Условия соревнований (скачать). 

    Областной турслет 2018 пройдет 28-30 сентября. Положение (скачать).

События

Нет событий

Тэги

Сайт разработан при поддержке проекта международной технической помощи и Еврокомиссии

Neighbohood Проект международной технической помощи TASIS Коммитет Евросоюза Проект - неизвестная Европа
© 2018 Гродненское областное отделение общественного объединения "Республиканский туристско-спортивный союз"